VIII. Mediteranske igre preporodile Split

1979.

Skoro 150 milijuna televizijskih gledatelja vidjelo je u direktnom prijenosu sa splitskog stadiona Poljud svečano otvaranje Osmih mediteranskih igara. Najveća sportska manifestacija ikad održana u našoj zemlji pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Josipa Broza Tita tijekom dva tjedna održavat će se u Splitu, Zadru, Šibeniku, Trogiru, Sinju, Omišu, Makarskoj, Hvaru i Supetru.

Igre su preporodile Split; pored stadiona i bazena na Poljudu izgrađen je i Sportski centar „Gripe“, bazeni „Jadran“ i hotel na Zvončacu, probijen je tunel podzemnog metroa, otvoren je tunel koji kroz Marjan spaja Spinut i Meje, izgrađeno naselje bungalova kod trogirskog hotela „Medena“, dograđeni hoteli „Marjan“, „Bellevue“ i „Lav“, izgrađen novi hotel „Alkar“ u Sinju, podignut RTV centar, uređen novi putnički terminal na aerodromu te putnički terminal u Gradskoj luci...

U ime 2,5 tisuća sudionika MIS-a zakletvu je položio veslač „Gusara“ Duško Mrduljaš, a zastavu su unijeli sportaši: košarkaš Mirza Delibašić, boksač Mehmet Bogujevci, kajakaš Matija Ljubek, veslač Milorad Stanulov, atletičar Dragan Životić, odbojkaš Vladimir Bogoevski, boksač Miodrag Perunović, plivač Borut Petrić, rukometašica Kaja Ileš, plivačica Vesna Šeparović, odbojkašica Majda Novak i streljačica Mirjana Jovović. Dok su olimpijci plivačica Đurđica Bjedov i gimnastičar Miroslav Cerar i alpinist Stipe Božić – koji se upravo vratio s ekspedicije tijekom koje je osvojio Mount Everest – podizali zastavu Igara na jarbol, intonirana je himna MIS-a na stihove pjesnika Jure Kaštelana, a čitav događaj ovacijama je popratilo pedesetak tisuća gledatelja.

Na MIS-u sudjeluju sportašice i sportaši iz četrnaest država i natječu se u 26 sportova u 186 disciplina, najvećem broju sportskih disciplina do sada.

Novi znak Igara dizajnirao je Boris Ljubičić, a riječ je o reinterpretaciji znaka Olimpijskih igara, tri pravilne kružnice koje simboliziraju Aziju, Afriku i Europu u žutoj, crnoj i plavoj boji, na način da su krugovi „umočeni“ u morsku vodu. Vizualni identitet radio je Tim za vizualne komunikacije Centra za industrijsko oblikovanje, na čelu s Ljubičićem kao art direktorom i glavnim dizajnerom, te niz dizajnera – Rajna Buzić-Ljubičić, Hrvoje Devideo i Stuart Hodges, a uključeni su i fotografi Siniša Knaflec, Esad Čičić, Petar Dabac, Mladen Tudor, Hrvoje Knez...

Dizajn maskote, sredozemne medvjedice pod imenom Adriana, potpisao je slovenski dizajner Oskar Kogoj.