Dvadesetosmogodišnji Šibenčanin pokorio jugoslavensku glazbenu scenu

1969.

Dvadesetosmogodišnji Šibenčanin pokorio je jugoslavensku glazbenu scenu s rekordnom prodajom ploča. Nekada talentirani vratar nogometnog kluba Šibenik, Mišo Kovač prije par godina spakirao je kovčege i krenuo put Zagreba s jednom mišlju - da pjeva i snimi ploču. Zaljubljen u pjesme Adriana Calentana, Elvisa Presleyja i Ray Charlesa, Mišo Kovač pjevao je za prijatelje i po studentskim centrima.

Mlađahni Dalmatinac službenu karijeru započeo je prepjevima svjetski poznatog pjevača Ray Charlesa od natjecanja talenata do intimnih kafanskih druženja u zagrebačkoj Gradskoj kavani, gdje ga je zapazio glazbeni producent Pero Gotovac. Oduševivši ga s pjesmom Ray Charlesa "I can't stop loving you", prema njegovim riječima, Mišo je rekao "da bi tija pivat" te mu je Gotovac dao priliku za snimanje ploče u Jugotonu.

Nakon snimanja ploče Mišo Kovač obilazi najbolje jugoslavenske glazbene festivale, od splitskih Melodija Jadrana do sarajevskog Vašeg šlagera sezone. U Sarajevu je otpjevao pjesmu "Više se nećeš vratiti" koju je prodao u više od 150 tisuća primjeraka.

S prepoznatljivim oporim glasom, predstavnik dalmatinskog melosa 1969. godine i službeno je skinuo rekord u prodaji ploča. S ukupno pet ploča prodanih u 252.905 primjeraka, Mišo Kovač postaje Jugotonov najprodavaniji pjevač.

S velikim planovima za budućnost, prepoznatljivim glasom i vrhunskim glazbenim timom iza sebe, Miši Kovaču stručnjaci predviđaju blistavu estradnu karijeru što je itekako izgledno s obzirom na dosadašnje rekorde.