Nema festivala do Splitskoga

1964.

Nima Splita do Splita – orilo se splitskim kinom Bačvice, a novi hit najuglednijeg festivala zabavne glazbe - hrvatskog San Rema - otpjevali su Tereza Kesovija i Toni Kljaković. Tekst i aranžman potpisuju Nikica Kalogjera i Ivica Krajač.

Prvi Splitski festival održan je četiri godine ranije na bazenima POŠK-a u uvali Zenta kao popratni program modne revije „Ljeto-Moda-Split“, a u pauzi presvlačenja modela, uz orkestar Đekija Srbljenovića nastupili su Vice Vukov i Vikica Brešer, koja je s pjesmom „Slušaj more“ i pobijedila.

Dvije godine kasnije, nakon dugih priprema, festival mijenja ime u „Melodije Jadrana“, a tada se kao autor pojavljuje skladatelj Zdenko Runjić, čija pjesma „Ćakule o siromajima“ u izvođenju Tereze Kesovije odnosi prvo mjesto. Tada se na sceni pojavljuju i neke nove zvijezde poput Arsena Dedića, Gabi Novak, Anice Zubović, Tereze Kesovije, Marka Novosela, Đorđa Peruzovića, Ive Robića i Đorđa Marjanovića.

Gotovo da nema značajnijeg predstavnika glazbene scene koji se jučer nije okušao na sceni pod splitskim kolonadama, a eho skladbi kojima je odjekivao Split još dugo će se širiti u sve domove, plesnjake i ulice u regiji.