Rođenje najpoznatije ovce na svijetu

5. srpnja 1996.

Njezino kodno ime je 6LL3, datum rođenja 5. 7. 1996. godine, mjesto rođenja Edinburgh, a prema slavnoj glazbenici Dolly Parton dobila je nadimak Dolly. Ovca Dolly prva je životinja klonirana od stanice odrasle jedinke.

Kloniranje su obavili znanstvenici iz škotskog instituta Roslin pokraj Edinburgha. Uzeli su jednu stanicu odrasle ovce i njezinu jezgru ubacili u jajnu stanicu druge.

Takav zametak usadili su u maternicu treće ovce, koja je rodila Dolly. Time je Dolly genetski potpuno jednaka prvoj ovci, odnosno Dolly je njezin klon.

Upravo zato što je stanica uzeta iz mliječne žlijezde odrasle ovce, a pjevačica Dolly Parton je poznata po svom bujnom poprsju - nije bilo mnogo dvojbe oko imena najslavnije ovce.

Dolly je važna jer je prvi sisavac kloniran iz odrasle stanice. Njezino rođenje je dokaz da se specijalizirane stanice mogu koristiti za stvaranje identične kopije životinje iz koje su došli. Ovo saznanje promijenio je ono što su znanstvenici do tada mislili da je moguće i otvorilo puno mogućnosti u biologiji i medicini, uključujući razvoj personaliziranih matičnih stanica poznatih kao iPS stanica.

Međutim, Dolly nije prvi klonirani sisavac. Ta čast pripada drugoj ovci koja je klonirana iz embrija stanice i rođena 1984. godine u Cambridgeu u Velikoj Britaniji. Druge dvije ovce, Megan i Morag, također su klonirane iz embrionalnih stanica uzgojenih u laboratoriju na Roslin institutu 1995., a još je šest ovaca, kloniranih od embrionalnih i fetalnih stanica rođeno u Roslinu u isto vrijeme kao i Dolly. No, niti jedna ovca nije potekla od odrasle stanice kao Dolly.